• 1---kopie.jpg
  • 2---kopie.jpg
  • 3---kopie.jpg

Historie Kandlerovy vily

 

Gustav Kandler (1852 – 1931), jež byl od roku 1879 majitelem mlýna v Krnově, si nechal vybudovat v sousedství mlýna kolem roku 1888 výstavnou neorenesanční vilu. Projekt vytvořil místní stavitel Josef Hartel (1843 – 1914).

 

Skutečnou chloubou vily byla od samého počátku schodišťová hala, kterou projektant po vzoru palladiánských vil vložil do středu dispozice. Salon, který sloužil jako kuřácký, vybavil Bauer oválným stolem se čtyřmi křesly, krbem s mramorovými křídly, před něj kruhový stolek a dvě pohovky. Jídelna byla vybavena pravoúhlým stolem s křesly, těžkým příborníkem a krásnými historickými hodinami se dochovala jako jediný pokoj v původním stavu do současnosti. V ložnici stálo velké masivní manželské lůžko a volně byly umístěny pohovky a křesla. Nábytek byl řešen v měkkých formách představující uvolnění a pohodu.

 

vila archivni 2 vila zadni vila kandlerova schodišťová hala pan Gogolín jídelna

 

Interiér byl ještě v roce 1907 publikován v prestižních časopisech v Rakousku i Německu, ale Bauerův úspěch měl i svůj rub. 

 

V roce 1911 nechal Kandler vilu rozšířit o zadní část, takže vila ztratila původní renesanční harmonii. Stavitel Hartel doplnil stavbu ještě o neobarokní doplňky. Stavebníkova rodina užívala vilu až do začátku druhé světové války. Po smrti Kandlera přešla i s mlýnem do rukou jiného majitele p. Mukúsche, poté do majetku státu do roku 1945. Od roku 2005 je v majetku Krnovské škrobárny, která ji postupně opravila (část interiérů, nová fasáda). Především díky současnému řediteli a majiteli škrobáren Ing. Gogolínovi se do vily vrátila i část nábytku navrženého Leopoldem Bauerem.

 

CHARAKTERISTIKA VILY

 

Půdorys Kandlerovy vily původně zaujímal devítidílnou dispozici typickou pro Palladiovy vily; později během stavby byla vila rozšířena o jeden trakt – zadní část vily. V centrálním traktu je hala se schodištěm postupující do vyššího podlaží. Vedlejší schodiště je umístěno za hlavním schodištěm a je propojeno s půdními prostory. Celý zadní trakt je po kompletní přestavbě využíván jako byty. Hlavní vchod je situován do zahrady, nikoli do ulice, kde měl plnit funkci jakéhosi zrcadla movitosti majitele. Hlavní vstup je tvořen rizalitem s verandou a schodištěm, které je kryto balkónem. Balkón je nesen systémem sloupů v toskánském stylu. Zábradlí ve vstupní verandě tvoří balustráda, která se objevuje i v prvním patře u zábradlí balkónu.

 

ZAJÍMAVOST

 

V roce 1907 požádal Kandler o přestavbu vily Leopolda Bauera. Bauer vytvořil tři verze projektu, z nichž první a závěrečná verze představovaly pouze nepatřičné změny, zatímco druhá verze předpokládala podstatné rozšíření stavby. Zevnějšek vily nakonec zůstal prakticky nezměněn a architektova tvořivost byla především promítnuta do interiéru vily.

 

Kandler se rozhodl pro rozsáhlejší verzi přestavby, podnětem k přestavbě bylo zasnoubení Kandlerova syna s dcerou největšího textilního podnikatele v Krnově, Larische. Modernizace vily měla na budoucí nevěstu udělat dojem. Když byl sňatek pevně domluven, chtěl od přestavby úplně upustit, nakonec se rozhodl pro nejlevnější verzi přestavby. Leopold Bauer byl zklamán omezeným rozsahem přestavby a nemohl se domoci honoráře u Kandlera za návrhy přestavby. Rozhodl se, že se své odměny domůže soudní cestou. Bauer sice proces vyhrál a Kandler mu musel zaplatit, ale právníci ho stáli více než sám vysoudil.

 

Zdroj: http://www.silesiatourism.com

 

 

  • Divize Silo

    Divize silo

     
  • Divize Mlýn

    Divize mlýn

  • Divize Škrobárna

    Divize škrobárna

Divize Silo

Základem našeho podnikání je zajištění dostatečného množství základní vstupní suroviny - pšenice od zemědělců ze zdejších regionů.Silo, ve kterém je pšenice skladována, je situováno do 15 km vzdáleného Města Albrechtic a má kapacitu 23 000 tun.

 

Zde je pšenice čištěna a dále ošetřována a je tady přísně dbáno na udržení stabilní vysoké kvality před dalším zpracováním pšenice ve mlýně.

mlyn

Divize Mlýn

Jednou z významných devíz Krnovské škrobárny spol. s r.o. je mimo jiné také existence vlastního mlýna. Do mlýna průběžně navážíme pšenici ze sila. Přibližně 90% této pšenice zpracováváme na mouku pro výrobu škrobárenských výrobků.

 

Zbylých 10% se pak zpracovává pro pekařské účely. Ve mlýně vzniká mimo jiné také vedlejší produkt naší výroby – pšeničné otruby. Většina těchto otrub putuje zpět k místním zemědělcům jako krmivo pro hospodářská zvířata, zbytek je určen na export do zahraničí. Tento postup zaručuje zpracování všech vstupních i vedlejších produktů, a tím, že při něm nevzniká žádný odpad, je pochopitelně maximálně šetrný k životnímu prostředí.

mlyn

Divize Škrobárna

Stěžejním úsekem naší společnosti je samozřejmě divize Škrobárna. Z mlýna zde putuje mouka, která je tady na moderním zařízení zpracovávána na celou širokou škálu škrobárenských výrobků. Ty jsou pak připraveny na různorodé použití v následujících průmyslových odvětvích:

 

  • Pekařství
  • Cukrářství
  • Konzervárenství
  • Stavebnictví
  • Papírenský průmysl
  • Zemědělství
  • Lihovarnictví
mlyn